CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Nuffnangers

My Heartbeat

GuestBook

Soul

11 Januari 2011

Kahwin: Duit RM10,000 untuk Kenduri Kahwin Tak Cukup!!!

Salam,

Salam 1 Malaysia (Sediakan dana banyak2 untuk bagi orang bujang kahwin.Peliz!!),

Salam Perak Amanjaya (Sediakan caterer kerajaan bagi orang bujang dapat pakej makan RM1.00 sekepala.Peliz!!)

Berputar-putar bijik mate bile wat 'kunci kire-kire' untuk kenduri kahwin adik Ayu. Konon nak wat kenduri bajet. Ciss...x kesampaian pulak!!! Terus tangkap kepala pas wat kire-kire 2... (pening pale ooo!!) Ehekkk, cam la Ayu yang nak kua kan duit untuk kenduri tu kan??? InsyaAllah, ade rezeki lebih memang nak kuakan ckit bajet untuk kenduri ni. Konon sponsor la...

Diam seketika...panjatkan doa kepada Illahi.

'Ya Allah, limpahkan lah rezeki-Mu buat diriku, kaum keluargaku serta muslimin & muslimat seluruhnya. Amin'

Amin...Amin Ya Rabbalalamin.

Kepada kaum Adam, kome kalau nak kawen make sure duit dalam bank (duit yang wujud) ade lebih dari RM20,000. Kalau x de usah harap kome nak kahwin anak dara orang. Paham??? Buat kaum Hawa, andai kamu cintakan pasangan kamu.... jgn lah kamu hentam pasangan kamu dengan mintak hantaran tinggi x setanding dengan kerja pasangan kamu. Kalau pasangan kamu tu Datuk, Dato', Raja (kaya), Bisnesman, Majistrate senang citela........pasangan kamu memang ade duit. Tak kisah lah kalau kamu nak mintak sampai berjuta-juta. Confirm deme bagi punye la!!! Caya lah....

Tadi Ayu da senaraikanlah bende-bende penting untuk majlis kahwin tu nanti. Ade sesetengah item...anggaran aje la. Cam untuk makan & beberapa item memang da dapat harga da. Dok tekan-tekan culculator dengan lajunye....Ketak-ketak-ketuk-ketik.......

Taraaaa....

Tau tak angka ape yang skrin calculator tu tayangkan???

Jeng...jeng...jeng....

RM20,000 +++ untuk item wajib ade. Ni belum campur item kecik-kecik dan tak campur lagi untuk duit hantaran. Mau-mau la cecah RM30,000 +++......Fullamakk!!! Cayalah lagi......

Ni untuk belah lelaki ye....

Jadi.....

Renung-renungkan & Selamat Mengira Duit....

Lurve,
~ ^^Ayu^^ ~

2 ulasan:

  1. budget yg overlimit selalunya bkn sbb nk menunjuk2 tp satu keperluan d zaman skrg..5years back, belanja cam gitu pun masih ada yg kurang..cuma2 yg menyakitkn hati lg kdg2 org sekeliling xfaham kenapa kita keluar budget lebih..

    BalasPadam
  2. aisyah, betol 2.tambah skg sume da mahal.2 kiraan yg dibajet2kan...tp still belanja akn cecah rm20k...bende penting & bende wajib 2.cube bayangkan bile tmbh lg kos2 utk sedare mare yg dtg awl (tmpt tggl,mkn mnm mreka) da tmbh lg belanje kite....tp,ade org pikir buat keje kawen senang & x yh gune duit byk.klu buat join majlis ok la...same2 kua duit.mgkn blh bajet sbb bahagi 2....dan plg penting....nk kawen tp duit xde.susah la kan???

    BalasPadam

Nuffnangers