CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Nuffnangers

My Heartbeat

GuestBook

Soul

21 April 2011

Cerita Tentang Majlis Perkahwinan : Cerita Tentang Caterer

Salam.
Salam Sejahtera..
Salam 1 Malaysia...
Salam Perak Amanjaya....

Hi, bertemu kembali kita dalam Rancangan Sendukkk Fifi (Hot FM). Hahaha... Kasi lawak ckit. Lawak x?? X lawak? Xpela... x yah gelak ok!!!

Sahabat-sahabat, ape khabar hari ni? Wahhh... ayat biasa yg saya gune (sekejap je da hari Khamis. cepat betul masa berlalu kan?)... biasa kan? biasa kan baca ayat ni? Ermmm... harap anda semua sihat di hari Khamis yang indah permai.

Mood: Keliru Dalam Bunga-Bunga Cinta.

Ok..ok... Jgn sembang karut banyak-banyak. Orang x suka kan???

So, cite sikit la pasal isu Caterer / Catering ni. Op kos dalam sesuatu Majlis bab-bab makan ni sangat-sangat la penting ye. X kisah la masak sendiri or upah orang. Wajib ade makanan, paling haprak pun... beli goreng pisang tepi jalan. Betul x? Ishh... op kos la betul kan?

Untuk Cik Bakal Jadi Puan Bye Zura.

Merujuk kepada pertanyaan (sori skema sikit)

Ermm, kat Ipoh memang ade banyak Caterer. Yang ada nama & yang xde nama. Nak jugak promote bekas majikan saya Pakeeza Restaurant & Catering. Orang kat Ipoh mmg kebanyakannye da kenal ngn PRC ni. Dan sedia maklum..harga agak mahal berbanding Caterer lain. Kalau saya sendiri, ada bajet yang lebih mmg saya pilih PRC ni sebab servis sangat tip top dari A - Z. Xyah byk pikir...if makanan x cukup pun akan settle secepat mungkin. Saya mmg yakin 99.9% ngn PRC. Da 10 thn berkhidmat ngn mereka. Da mcm2 function saya ikut. Masalah kurang la bab-bab makan ni.

Kebiasaannya, Caterer akan supply makanan & minuman + alas meja (complimentary). Untuk kerusi, meja, alas kerusi, napkin dan bbrp pekara lagi da masuk ke bab lain. Bila u oll mintak Caterer sediakan, mereka akan charge harga lebih sikit dari pembekal Khemah (kerusi meja dll). So, harap anda faham la konsep kat sini.

Refer kat post Khemah ni. Pada yang buat majlis kat rumah mesti anda perlukan khemah kan? So, di sini ade beberapa info la.

So, family saya da pun confirmkan utk order food dari Syed Jo (Sharifah Massora) Catering bagi kenduri yang bakal menjelang bulan Jun ni. Harga diberi amat berpatutan untuk menu seperti berikut:-

Nasi Putih
Nasi Minyak

Ayam Masak Merah
Daging Masak Kicap
Dalcha Sayur
Gulai Lemak Pucuk Pisang

Jelatah
Ulam & Sambal Belacan

Bubur Kacang

Buah

Air Kordial Sejuk
Air Panas (Kopi / Teh)

Memang ade Caterer yang tawarkan harga dari RM6 & ke atas. Tapi anda pastikan la apa yang anda dapat dengan harga camtu. Memang nampak murah. Tapi mungkin menunya sikit la... Kalau x kisah bab makan, kire ok la harga camtu. Lagipun ikut bajet anda jugak kan.

Menu standard untuk kenduri kahwin.

Nasi Putih (On request)
Nasi Minyak

Ayam Masak ...
Daging Masak ....
Kuah (Kari / Masak Lemak / Dalcha)
Sayur

Buah

Air

Menu camni paling murah boleh dapat RM7.00. Tapi,ade jugak yang Caterer biasa-biasa boleh bagi RM6.50. Tapi servis kira biasa la kan. Skg ni kalau kita tak nak urus-urus basuh pinggan bagai....tak mengapa keluarkan beberapa sen lebih kerana tenaga kita da selamat untuk wat keje tu. Dari menghidang, mengemas, membasuh...semua Caterer buat. Tapi tak salah kalau kita sebagai tuan rumah memantau Caterer tu nye keje.

Kalau nak cite memang panjang.

Kasi kat anda list Caterer kat Ipoh la untuk anda sebagai rujukan. Call mereka untuk keterangan lanjut.

1. Orange Station
    Azmi Anuar ~ 012-5704772

2. Sharifah Massora
    Syed Jo ~ 017-5819609

3. Pakeeza Restaurant
    Suraya ~ 017-5660364
    Azmi ~ 012-5704772

4. Norfar Caterer
    Hafiz ~ 017-5468897

5. Rosli Caterer (Taman Meru)

6. Abby Catering

Banyak sebenarnya dan ada beberapa Caterer yang OK kat area Tambun, Taman Perpaduan.Anda cuba cari Caterer yang biasa buat function ngn pejabat kerajaan. Tu pun kalau anda mau servis yang ok. Kalau anda nak bajet, tak ape je kalau Caterer tu xde nama.....

Ok...apa-apa sila la berhubung dengan saya ye.

Dan.... Orange Station boleh menawarkan pakej lengkap (Makanan, Khemah, Kerusi, Meja, Alas Meja, sarung Kerusi, Meja Pengantin, Meja Bertandang, PA System dengan harga yang berpatutan. Sila la hubungi person incharge untuk keterangan lanjut.

Kepada yang berada sekitar Parit dan kawasan yang sewaktu dengannya. Saya rase Caterer seperti Pak Karim, Pak Tan...sangat ok ye dari segi makanan & servis. Memang x kurang hebatnya sebab mereka punya staff ada kalangan yang bekerja hotel. Serve VVIP - VIP - Tuanku pun pernah. Begitu juga dengan Pakeeza & Orange Station. Antara yang biasa serve Tuanku-Tuanku Negeri Perak.

Sehingga berjumpa lagi....

Lurve,
~ ^^Ayu^^ ~

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nuffnangers