CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Nuffnangers

My Heartbeat

GuestBook

Soul

04 Mei 2011

Kelenjar Tiroid [2]

Salam...


Tiba-tiba Ayu rase cam nak kongsi cerita sal Tiroid ni even Ayu pun x berapa arif sangat tentang masalah kesihatan yang satu ni.

Ulang tayang:
Tanda-tanda orang yang menghidapi hipertiroidisme:
  • Bengkak di leher
  • Cirit birit
  • Degupan jantung bertambah, sentiasa berdebar-debar
  • Gementar dan gelisah, terketar-ketar
  • Haid tidak teratur, kurang atau tidak datang
  • Kesuburan turun
  • Penumpuan kurang
  • Mata menjadi besar (bulging)
  • Angin yang tidak menentu
  • Kejang otot
  • Oesteoporosis (kereputan tulang)
  • Pengeluaran peluh banyak, bertambah. Kulit lembap
  • Suhu badan naik, tak tahan panas
  • Rambut tidak kuat
  • Sukar bernafas
  • Sukar tidur
  • Tekanan darah naik
  • Turun berat badan walaupun selera naik
  • Lemah
Yang Ayu tandakan merah tu antara gejala yang Ayu alami. Ayu da p check up mase 01.04.2011 dan da amik darah dan telah disahkan menghidapi TIROID. Yang pasti kate doktor penyakit ni x la bahaya sgt. Boleh dibaik pulih asalkan makan ubat dengan teratur. Ia cuma masalah hormon yang berlebihan. So, makan ubat untuk seimbangkan kadar pengeluaran hormon. Hormon tiroid la kot!!

Nak tau x camne Ayu tau dan tergerak hati nak p jumpe doctor utk check up?

Nak la yer...

Kalau x nak pun nak cite juge... Hehehe.

Sebenarnya, Ayu punye tangan sangat suke menggeletar cam orang Pakinson tu. Hah,mmg sejibik la cam orang Pakinson. Huhu... Tapi, Ayu ingat xde ape sbb Ayah pun tangan die menggeletar, da lame da. So, x nak risau sgt + kazen yang perempuan ade 2 orang yg suke menggeletar tangan. Ayu anggap ia penyakit keturunan...

Pastu, tetiba muncul la bengkak kat leher Ayu ni. Perasan la bengkak tu + ade jugak orang yang menegur. Huh, tu la wat Ayu becongak-congak nak p jumpe doc ke x. Tapi setelah setahun Ayu masih x p jumpe doc. Takut!!! Hahaha...

Perubahan lain ialah degupan jantung. Ni mmg wat Ayu sgt khuatir ea... Tak nak la mude2 da sakit jantung. Nauzubillah,mintak dijauhkan la dari penyakit tu baik mase muda atau mase tue nant. Amin.

Korang tau tak rase yang berdebar amat sangat tu camne? Tapi ni cam jantung tu ditarik2. Cam..........bayangkan bila kite terkejut tu rase jantung camne. Degupan pun laju... Hah,cenggitu  ler. Susah teman nak cite. Tapi ini amat menakutkan yer....

Dan, Ayu adalah seorang yang x tahan sejuk dulu. Camne pun keadaan Ayu akan tidur dengan berselimut satu badan. Dok kat opis pun dengan sarung kaki shawl kot sume lengkap. Ye la..dok dalam aircond kan. Dan Ayu jugak mmg susah nak berpeluh tau dulu. Ko bersukan la camne pun, peluh tu xde la maha hebat die keluar. Tapi sekarang, x heran pun selimut ke sarung kaki ke shawl ke.... Orang lain dok sejut gedix gedix, Ayu mmg relax ea. Siap sape pegang tangan Ayu heran ea nape tangan Ayu panas. Habis Ayu lagi la heran..... Kalau kua dari opis ni, Ayu cam da tekanan da ea..x rela nak berpanas [cam puteri lilin] Mana x nye... Kalau kene matahari,mmg berpeluh. So, Ayu akan jadi x selesa & rase nak mandi je. Kalau kat umah, tgh2 malam Ayu rase panas...mmg Ayu mand. X kisah la kul brp pagi pun. Dan, Ayu akan tidur dengan kipas betul2 menghala kat Ayu. Jgn la sape pun gerakkan kipas tu...

Tu la citenye....korang yang ade gejalan2 cam kat atas tu, p la wat check up.

Ayu pun nasib baik jugak sbb pekerja Mak pun cam ade tiroid & da tahap cam teruk jugak kot... Tu mak pakse2 Ayu g hospital jugak. Dan terpergi la Ayu ke hospital

....dan,

Ayu punya ubat memang sebeban la dalam simpanan ke sana dan ke mari. Tapi sejak kene makan ubat tu, ade la jugak yang termissed makan...biasala kadang terlupa kan.




Bekalan ubat yang perlu dimakan dari
14.04.2011 - 12.05.2011
selama 2 tahun tanpa henti
Dan baru makan ubat tu tak sampai sebulan berat kat muka Ayu semakin menjadi-jadi naiknye ye. Seyes..bile senyum + time pakai tudung, pipi aje yang menonjol. Maka dengan itu, Ayu berdoa semoga bila p amik darah ujung bulan ni... mase amik result nant, harap doctor dapat sahkan Ayu da x ade lagi penyakit Tiroid ni. Amin.... 

Sebelum makan ubat hospital ni, Ayu try makan VCO (Catlyst2u.net). So, kite tunggu la ape akan jadi bile Ayu amik darah ujung bulan nant.....

P/S: Doakan saye ye kawan2.... Hargai kawan2 semua!! Muah!

Lurve,
~ ^^Ayu^^ ~

2 ulasan:

  1. huuuu~
    hari ni kena amek drh...suspect thyroid...
    result next week...risau...huuu~

    BalasPadam
  2. alaaa...
    harap2 xde la cik lijah.
    cam x ok tau makan ubat byk2 ni...
    berat naik...
    perut asyik cam senak jek....
    doa byk2 cik lijah....

    BalasPadam

Nuffnangers